Frugt og grøntsager

Vegetar og økologi

Der er flere og flere mennesker, som af forskellige grunde hopper med på vegetarbølgen, der inden for de sidste år er blevet yderst populær. Der er flere forskellige grunde til, at man vælger at blive vegetar. Det kan være lige fra, at man synes, det er synd for dyrene at slagte dem for at kunne spise deres kød, til at man simpelthen bare mener, at det er sundere – derudover bør det måske tilføjes, at det er bedre for miljøet, især hvis man vælger økologiske varer. Hvis du selv overvejer at blive vegetar, så er det en god idé at starte med at reducere indtagelsen af kød gradvist og ikke fra den ene dag til den anden. Det gør det nemmere.

Frugt og grøntsager

Man kan godt blive mødt af diverse fordomme, når man vælger at blive vegetar, og især for nybegyndere kan det være lidt vanskeligt at få familie og venner til at acceptere ens nye spisevaner. For at afmystificere den vegetariske mad overfor vores omgangskreds, kan du lave en fest med en rigtig god middag til, hvor der selvfølgelig kun bliver serveret mad, som er baseret på vegetariske produkter – det kunne for eksempel være en temafest. Hvis du synes, at du mangler lidt inspiration til temaet, så tag et kig på https://www.partyking.dk/. Der finder du både en masse gode ideer, som kan hjælpe inspirationen lidt på vej, og en masse udklædninger og borddekorationer, som kan bruges til at lave et brag af en fest – med den dertil hørende skønne mad lavet med frugt og grønt. Nettet kan også være dig til stor hjælp i køkkenet, for der finder du mange opskrifter på mad, desserter og kager som er 100% vegetabilske, og som kan overbevise selv de mest skeptiske om, at vegetarmad ikke bare smager godt, men også ser godt ud – foruden at det er sundt.

Sådan får du alle vigtige næringsstoffer med i kosten

Soyamælk er fyldt med proteiner

Når man vælger at spise vegetarmad, så er det vigtigt at have nogle forholdsregler, som sikrer, at vi gennem kosten stadig får alle de vigtige næringsstoffer, som vores krop har brug for. Det gælder f.eks D-vitamin, som findes i fisken. Spiser du ikke fisk, så sørg for at få D-vitamin som kosttilskud. I fisk finder vi også det meget vigtige omega-3. Det kan du dog også få ved at tage et tilskud af hørfrøolie, som indeholder en meget stor procentdel af omega-3. Kroppen har også brug for proteiner, som er meget vigtige for, at den kan fungere optimalt. De fleste af os får proteinerne ved at spise kød og fisk. Men spiser du hverken kød, fisk eller andre ikke-vegetariske produkter, som indeholder proteiner – såsom æg og mælk, så bør du få dit proteinbehov dækket på en anden måde. Det kan for eksempel være ved at indtage Soya mælk . Soya indeholder en stor mængde proteiner, derfor finder du soya i mange vegetariske produkter. Du kan også få proteiner ved at spise linser, brune ris og nødder. Jern er også vigtigt for kroppen – især for kvinder. Du finder jern i blandt andet spinat, broccoli og bønner.