Ingen gift tak

For rigtig mange er en af de primære årsager til at købe økologiske fødevarer, at der ikke er rester af giftstoffer og pesticider i. At få et æble, hvor der ikke er en risiko, selvom skrællen ikke er blevet vasket helt godt nok, eller at kunne bage brød og boller og vide, at melet er helt som det skal være.

Da de giftige typer af pesticider ikke må bruges af økologiske landmænd, så er din sikkerhed for at undgå det størst her. Samtidig er der en streng kontrol med de økologiske landmænd, så du kan være helt sikker på, at disse regler også overholdes.

I konventionelle landbrug er reglerne anderledes, og derfor er der altid den mulighed, at det sker der. Det betyder at resterne af de sprøjtegifte, der benyttes i de konventionelle landbrug, stadig findes på de produkter, du kan købe i et supermarked.

Mange bliver overrasket over, både hvilke varer, det drejer sig om, men også de mængder, det handler om. Det er noget, der med jævne mellemrum finder vej til nyhederne, hvor der ikke kun vises den store forskel på giftresterne i de konventionelle fødevarer til ingen af denne slags i de økologiske, men også viser, at der er stor forskel på, hvor i verden fødevarerne er dyrket.

Store forskelle

Mange lande har ikke de samme regler, som der findes i Danmark. Det betyder, der kan være problematiske mængder af forskellige giftstoffer i fødevarer fra forskellige lande udenfor landets grænser. Da det ikke er muligt at teste alle fødevarer, der havner på hylderne rundt om krig, men kun er muligt med stikprøvekontroller, så kan der være en reel risiko for forbrugerne.

En risiko, der er usynlig for det blotte øje, men som alligevel er der. Heldigvis viser det sig, at økologi er noget, der tages alvorligt også udenfor landets grænser. Noget der kan være en rigtig stor fordel, for der findes mange fødevarer, hvor der ikke er en produktion her i landet. Vi har bestemt ikke klimaet til alle typer af frugt og grønt, og derfor skal mange forskellige fødevarer importeres, da de færreste an forestille sig ikke ind imellem at bruge citroner eller lime i maden, spise forskellige retter med ris, nyde en avokado eller andet eksotisk grønt eller at drikke et glas vin.