Økologi er et livsvalg

Vi skal alle træffe valg i dagligdagen, og et af de større valg i livet, som har indflydelse på din hverdag og dit liv er at spise økologisk mad. Der er flere grunde til, at det er en fordel at spise økologisk, og dem vil vi komme nærmere ind på i denne artikel.

Sund og miljøvenlig mad

Økologisk mad er sundere end konventionelt fremstillede fødevarer, fordi der ikke anvendes sprøjtemidler og tilsætningsstoffer, som er skadelige for mennesker. Med økologiske råvarer kan du dermed lave sundere måltider til dig selv og din familie. Der findes et stort udvalg af økologiske fødevarer, så du kan købe alt fra grøntsager til mælkeprodukter, kornprodukter og kød. Økologiske produkter er fremstillet på en måde, som tager hensyn til miljøet, og der er også en bedre dyrevelfærd. Så der er nogle gode miljømæssige og dyreetiske årsager til at spise økologisk. Eksempelvis har burhøns ringe forhold i deres korte liv, imens økologiske høns og kyllinger har mere plads at bevæge sig på. Der er mange forbrugere, som finder det uacceptabelt, at dyr behandles så dårligt, at de simpelthen vælger kun at købe økologisk kød og fjerkræ. Antallet af økologiske marker:https://www.dr.dk/nyheder/regionale/fyn/oekologiske-marker-er-fordoblet-paa-10-aar-christian-har-nu-100-hektar-med er også fordoblet de seneste 10 år, fordi supermarkederne satser mere på økologiske madvarer.

Økologiske køer på græs

Du har sikkert set tv-klip fra kostalde, hvor køer står indespærret det meste af dagen i konventionelle landbrug. I økologiske landbrug går køer på græs hele sommerhalvåret. Hvert forår afholder Økologisk Landsforening den såkaldte Økodag, hvor folk fra hele landet kan komme på besøg og se køerne i de økologiske landbrug komme på græs. Det er sjovt og underholdende at se køerne springe omkring og være forårskåde, og det er en oplagt aktivitet for børnefamilier at overvære det. I kan jo tage nogle sjove billeder på selve dagen, som i kan hænge op i flotte Rammer 50×70 fra BGA på væggen derhjemme. Som voksen kan du glæde dig over, at du kan finde dejlig sund økologisk mælk i køleskabene fra disse køer, ligesom du også finder lækre økologiske oksebøffer og fjerkræ i køledisken.

Er der ulemper ved økologisk mad?

Skal vi nævne et par ulemper her, så er det, at økologisk mad er dyrere end konventionelt fremstillet mad, og at den økologiske mad ikke er lige så holdbar som den konventionelle. Eksempelvis er økologisk frugt og grønt sundt og velsmagende, men størrelsen på æbler, broccoli og gulerødder er ofte mindre end de konventionelt fremstillede grøntsager, og de økologiske grøntsager kan heller ikke holde sig lige så længe. Så når du handler økologisk skal du tage højde for, at du på månedsbasis kommer til at bruge flere penge på økologisk mad, og samtidig skal du være opmærksom på ikke at indkøbe for store mængder ad gangen, fordi maden ikke kan holde sig lige så længe, som hvis du havde købt konventionelt fremstillede fødevarer. Men i det lange perspektiv er det en god og sund investering i dig selv, din familie, miljøet, dyrevelfærden og fremtiden, at du køber og spiser økologisk mad.