Landbrug i rivende udvikling

Mange af os tænker ikke over landbrug i vores hverdag. Alt er tilgængeligt i det nærmeste supermarked, og for det fleste af os, er en gård ikke noget, der findes i vores nabolag. Men det hele startede et sted, og der er ingen tvivl om, at landbruget som vi kender det i dag, havde sin spæde start i Mellemøsten, i Kina og i Syd- og Mellemamerika.

Fordelene ved at overgå til landbrug har derfor været åbenlyse for os mennesker flere steder i verden, og muligheden for at sikre en mere jævn og fast adgang til mad har været den faktor, der fik mennesker til at starte som agerbrugere frem for alene at sikre overlevelsen som jægere og samlere.

Løbende fremskridt

Der har været mange kvanteskridt i landbrugets historie, der har sikret et større og bedre udbytte, eller som bare har gjort arbejdet lettere for alle. Det er alt fra udviklingen af nye redskaber, som da man gik fra arden over til den plovtype, vi kender i dag. Forædling af planter, der dermed gav bedre udbytte, og samtidig at der blev plantet flere forskellige typer af planter, så hvis høsten af den ene slog fejl, så havde man noget at falde tilbage på. Avlsprogrammer for dyr og til sidst landbrugsredskaber som traktorer og mejetærskere samt muligheden for at bruge pesticider og kunstgødning.

Hvem ved, hvad fremtiden vil bringe for os af muligheder indenfor både det konventionelle landbrug og for det økologiske. Selvom dyrkning som vi kender det ikke har mere end 12.000 år på bagen, så er det et område, der hele tiden forandrer sig. Det er vores arbejde at sikre, at det kun er til det bedre.