Tænk bæredygtigt når du køber tøj

Bæredygtighed og økologi stormer som nævnt frem i madsektoren, og det er vigtigt, at vi er opmærksomme på, hvad vi putter i vores kroppe.

Når det er sagt, er det mindst ligeså vigtigt at være bevidst om, hvad vi putter på vores kroppe. Både for miljøets og vores egen skyld.

Økologisk og bæredygtigt tøj indebærer, at bønderne, som fx dyrker bomulden til din T-shirt, arbejder under ordnede forhold. Økologisk bomuldsdyrkning udleder samtidig 94 % mindre drivhusgas ifølge Danmarks Naturfredningsforening.

Bæredygtigt tøj for miljøet skyld

Tøjproduktion kræver enorme energiressourcer og brugen af kemikalier og tekstilaffald øger vandforureningen i verdenshavene.

Bæredygtigt tøj for din skyld

Hurtig fashion (eng. Fast Fashion) fokuserer på hurtig udskiftning og lave omkostninger. Det er ofte præget af kemikalier, som kan være allergifremkaldende. Ifølge Greenpreace bruges der ca. 150 gram sprøjtegift til en enkelt t-shirt.

Bæredygtige brands

Mange brands har fået øjnene op for vigtigheden af bæredygtighed i kontakten med den bevidste forbruger. Tag f.eks. et kig på Tommy Hilfiger, som arbejder for en mere bæredygtig modeindustri. Tommy Hilfiger tilbyder bl.a. tøj i 100 % genanvendt bomuld. Et andet brand, som er langt fremme, når det kommer til bæredygtighed er H&M, som opfordrer deres kunder til at levere aflagt tøj og tekstiler, som de ikke længere bruger, i deres nærmeste H&M butik, så materialerne kan blive genanvendt.

I Danmark er vi også langt fremme, når det kommer til genbrug og bæredygtighed inden for tøjindustrien. Grøn Forskel har samlet en liste over en række bæredygtige danske brands, som gør en forskel.

Få en mere bæredygtig garderobe

Vi har samlet 5 gode råd til, hvordan du kan få en mere bæredygtig garderobe.

1. Køb Second Hand: Der findes utallige loppemarkeder og websites såsom Trendsales, hvor du kan gøre gode kup og samtidig skåne miljøet for unødig ekstra produktion.

2. Køb økologisk tøj, også når du køber genbrug. Se efter Global Organic Textile Standard (GOTS), når du køber tøj. Denne godkendelse dækker hele kæden fra dyrkning til produktion og salg.

3. Genbrug det tøj, du ikke bruger. Røde Kors har opstillet tøjcontainere mange steder i landet, hvor du kan aflevere tøj og sko, som andre kan have glæde af. Hvis tøjet eller tekstilerne ikke kan genanvendes i deres nuværende form, kan du levere det på en genbrugsstation eller i H&Ms butikker, så du sikrer, at intet går til spilde.

4. Stop køb af Fast Fashion. Hvis tøjet er nyt og billigt, er det højest sandsynligt produceret under ringe miljømæssige vilkår. Gør dig selv og miljøet en tjeneste ved ikke at handle der.

5. Brug mindre. Vi klager ofte over, at vi ikke har nok tøj i garderoben, men når vi kigger ordentlig efter har mange flere stykker tøj liggende, som vi ikke bruger. Gør dig selv og miljøet en tjeneste, og ryd op og tøm ud i dit garderobeskab. Og næste gang, du står nede i butikken, så tænk en ekstra gang, om du virkelig har brug for den ekstra trøje.