Økologerne stormer frem

Danskerne river økologiske fødevarer ned fra hylderne i butikkerne, og udenlandske købere er også begyndt at følge trop. Derfor vokser de arealer, hvor der dyrkes økologi i Danmark temmelig meget. Nu er 250.000 hektar økologisk drevet, og sidste år voksede arealet med knap 30.000 hektar – det svarer til størrelsen af Langeland for nu at sammenligne med noget, som de fleste har lidt kendskab til.

Når så stort et areal dyrkes økologisk, hænger det sammen med, at de forskellige supermarkedskæder siden 1980’erne har interesseret sig for økologi og gjort deres for at fremme salget. Og nu hjælpes salget godt på vej af, at vi hele tiden møder nye historier i pressen om giftrester i drikkevandet, rester af sprøjtemidler på især de udenlandske frugter og grøntsager og andre forhold, som folk ikke bryder sig om.

Især byfolket køber økologi

Traditionelt er det især folk i byerne, der køber økologi, men tendensen til at købe økologisk er alligevel godt på vej til også at brede sig på landet. Her har mange landmænd, måske via Qred.com, søgt finansiering til at etablere

gårdbutikker, hvor folk kan købe kød, frugt og grøntsager direkte fra producenterne.

Langt det meste økologi bliver nu solgt via detailbutikkerne, hvor salget steg med 12,9 mia. kr. i 2018, som et det seneste år, vi har statistikker fra. Det er især grøntsager, æg og mælkeprodukter, der bliver solgt som økologiske, men mere og mere kød og frugt bliver også valgt i økologisk kvalitet af forbrugerne.

Flere årsager

Der er flere forklaringer på, hvorfor kunderne vælger økologiske varer. Én forklaring er, at de vil understøtte et landbrug, der drives uden kunstgødning og sprøjtemidler – de vil gerne være med til at friholde naturen for disse ting. En anden grund er ønsket om ikke selv at få rester af sprøjtemidler med i den daglige madplan, og så er det nemmest at vælge økologisk. Andre tænker også meget på deres børns sundhed og serverer kun økologiske madvarer for de små.

Hvad end grunden er til, at man vælger økologisk, er den gyldig nok i sin egen ret, for man vælger selv, hvorfor man spiser, som man gør.

I det offentlige og i mange virksomheders kantiner vælges økologiske fødevarer også til i disse år. Mange kantiner skilter med, hvor stor en del af deres råvarer, der er økologiske, og i køkkener på rådhuse, plejehjem, børnehaver og hospitaler sætter kokkene ofte en stor ære i, at så stor en del af råvarerne som muligt er økologiske. Især børnehaver og hospitaler har gennemført mange kostprojekter, hvor målet har været at introducere økologiske fødevarer over for børn og patienter. Principielt er der jo ikke forskel på, om man kokkererer med økologiske eller konventionelle råvarer, men det kan nogle gange være svært at skaffe nok af en økologisk vare, så kokkene er nødt til at få gang i fantasien for at få det hele til at gå op.