Alt om kost efter en operation

Står du og skal opereres inden længe? I dette regi er det vigtigt at forberede sig godt, og det gælder både i forbindelse med kost og at få styr på hvad du bør gøre, samt hvad du bør undgå. Det kan du blive godt klædt på til nedenfor.

Forbered køleskabet med masser af økologisk mad

Næring er altid vigtigt, og det gælder især, når du er blevet opereret. Efter en operation med fx brystforstørrelse hos https://motiva.health/dk/, vil du ofte være øm og træt i kroppen. Det betyder at du nok har mindre energi til at gå uden for din dør, og at du ikke har lyst til at bære på tunge indkøbsposer.

Derfor er der mange, som råder til at forberede køleskabet og fryseren med masser af økologisk og nærende mad til den første uges tid. På den måde undgår du at skulle bruge flere timer i køkkenet, du behøver ikke at bekymre dig om de tunge indkøb, og generelt kan det give dig mere ro i den første uge efter operationen.

Undgå alkohol

Når det kommer til mange operationer, frarådes det stort set altid at undgå alkohol i den første periode efter at du har været oppe på operationsbordet. Når du undgår alkoholiske drikke, nedsætter du risiko for negative følgevirkninger og komplikationer.

Desuden har flere bemærket at de bliver mere påvirket af alkohol efter en operation. Dette skyldes at alkoholen hurtigere når frem til tyndtarmen, og derfor optages det hurtigere i kroppen sammenlignet med før du blev opereret.

Derfor kan det være en god ide at undgå alkohol i den første periode. Når du vælger at nyde vin, øl og lignende igen, bør du stille og roligt gå frem, så din krop kan blive vænnet til det igen. Sundhedsstyrelsen fastsætter at du ikke bør drikke mere end fire genstande dagligt før og efter din operation.

Glem cigaretterne

Det anbefales også at undgå cigaretterne efter en operation. Når du ryger tobak, øger du risiko for udfordringer med heling af sår og ar. Derudover kan det også øge risici for blødning, infektion og i de værste tilfælde give problemer med hjerter og lunger.

Sørg for at få masser af proteiner

Vi har allerede nævnt at dit energiniveau nok daler efter en operation. Derfor er det en god ide at sørge for at få rigeligt med protein ovenpå en operation. Det finder du især i kylling, fisk, æg, ost og mælkeprodukter. Proteiner er altså ikke nødvendigvis kun kød, da der også er masser af plantebaserede alternativer.

Du har også mulighed for at indhente den “tabte” energi i fede madvarer som fx chokolade, is, desserter, olie, smør, og margarine. Tiden ovenpå en operation er en glimrende undskyldning til at være ekstra god ved sig selv. Så længe at det gøres med måde.